Van plan om binnenkort een reis naar Turkije te maken? Wat een heerlijk vooruitzicht! Of je nu van de stranden gaat genieten in een zonovergoten Turkse badplaats of dat je op stedentrip gaat naar Istanbul, er moet nog het een en ander geregeld worden. Om zorgeloos van de vakantie te kunnen genieten, geven wij je graag wat tips. Ga goed voorbereid op reis en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan!

Veilig op reis

Turkije is niet altijd even positief in het nieuws. Veel Nederlanders schrikt het af om een vakantie naar dit zonnige oord te boeken. Is dit terecht? Nee! Veel mensen vergeten dat Turkije ruim twintig keer zo groot is als ons koude kikkerlandje. Is er toevallig een incident gebeurd in de hoofdstad van Turkije of een andere plaats in het binnenland? Dan merk je daar over het algemeen in de badplaatsen niks van. Voor vertrek is het wel raadzaam om te kijken welk reisadvies de Rijksoverheid geeft. Zij zijn goed op de hoogte van de huidige situatie in de landen en weten ook wanneer je beter een reis naar een ander land kunt boeken. Want onthoud: safety first!

Turkse vlag
Istanbul Turkey Flag

Visum aanvragen

Voordat je afreist naar de Turkse zon, moeten er een aantal dingen geregeld worden. Net als bij iedere vakantiebestemming moet je een over een geldig paspoort of identiteitskaart beschikken. Check ruim voor vertrek of deze nog geldig is en vraag zo nodig een nieuw identiteitsbewijs aan. Meestal duurt het rond de vijf werkdagen voordat jij je paspoort of identiteitskaart op kunt halen, maar het kan ook vier weken duren. Om zorgeloos op vakantie te kunnen gaan is het van belang dit tijdig te checken. Naast een geldig identiteitsbewijs moet je voor een reis naar Turkije ook in het bezit zijn van een visum. Je kunt heel eenvoudig een online Turks visum aanvragen (e-visum). Vaak heb je dit visum binnen 24 uur al in je mailbox! Om een visum aan te kunnen vragen moet je identiteitsbewijs of paspoort op de dag van aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn. Check dit goed!

Luchtballonnen over landschap in Turkije
Valley Above Hot Air Ballons Flying

Hit the road

Ben je toe aan wat meer avontuur tijdens je zonvakantie naar Turkije? Niet uren aan het strand liggen, maar het binnenland wat meer verkennen? Maak een roadtrip! De wegen verkeren veelal in goede staat en lenen zich dan ook voor een mooie tocht langs de Turkse pracht en pralen. Wanneer je de grote steden vermijdt, ontloop je de drukte en kun je veelal genieten van adembenemende uitzichten. Bij het plannen van je reis is het handig om rekening te houden met de afstanden. Turkije is ruim twintig keer zo groot als Nederland, onderschat deze afstanden niet! Wanneer je vastzit aan een bepaalde tijd, beperk je roadtrip dan tot een bepaald gebied. Het zou zonde zijn als je al dit moois in sneltreinvaart aan je voorbij moet laten gaan. Geniet! Maar let op! Voor veel wegen en bruggen moet je in Turkije tol betalen. Deze tol betaal je niet contant in euro’s of met de Turkse Lire, maar met een vignet die je vooraf aanschaft bij een Turks postkantoor of tankstation. Vraag het verhuurbedrijf van de auto om meer informatie!